Jukola 2017 (17/06/2017)
Category: Viktige konkurranser
Map/area: Harpatti
Organiser: Joensuu-Jukola
Country: Finland
Discipline: Stafett
Leg: 3. etappe
Distance: 13.31 km
Time: 65:06
Endelig Jukola igjen. Veldig gira før løpet med tanke på terrenget - som var krevende og kult, kartet - som ville være veldig bra, og laget - som på papiret kanskje var det beste noensinne. Ble satt på 3. etappe, ganske lang natt, og følte meg ganske trygg på det. Planen før start var å løpe fra detalj til detalj og alltid holde kontrollen. Skulle bruke tråkkene for å få opp farta, men samtidig være kritisk og ekstra nøye med retningen/kartlesinga. De tidligere etappene hadde hatt en del langstrekk, så tenkte det ville være greit å pushe veldig hardt på langstrekkene også roe farta ganske betraktelig inn i "postplukk-områdene".

Blir sendt ut som nr. 37, 12 minutter bak teten. Ikke helt der vi ønsket å være, men var bare i underkant av 4 minutter opp til topp 10, så var fortsatt gode muligheter til å løpe seg opp. Starter ut med ei lita luke opp til SNO (Ivar Lundanes), Nydalen (Anders Nordberg), og noen andre. Tenker at det ikke er noe vits i å prøve å hetse fram til startpost for å ta inn dette, så starter ut i et bra, men kontrollert tempo. Blir veldig overrasket når jeg kommer opp i rygg allerede ut fra startpost, og kjenner da at beina svarer usedvanlig bra. Tar inn ryggen til Ivar og Anders, og kjenner med en gang at her er det bare å dunke på. Veldig komfortabel tanke å bare ligge på disse ryggene i starten, men vet at jeg skal være sterk nok teknisk til å kunne kjøre etappen alene, så er ikke noe vits i å ikke utnytte det når kroppen føles så ekstremt bra.

Synes veivalget til første var ganske greit, så kjører bra bortover stiene og tenker at jeg skal løpe knallhardt nå også skru ned farta markant inn i skogen. Finner ikke en kjempegod trasé mellom stiene og veien, så Anders smyger seg foran. Legger meg i ryggen hans og kontrollerer ned mot første post. Beste strekktid og bra åpning! Er veldig nøye mot andre post, føler den kan være ganske håpløs hvis man først mister kontrollen. Holder kontrollen med hjelpekollen i starten, over bekken, forbi kollen, også plukke steinene inn mot posten. Taper litt tid på strekktidene pga. mye nøling på dette strekket, men vil se på det som en god investering i stedet. Nr. 7 på strekket, 19 sek bak bestetid.

Tredjepost er ganske grei. Finner en grei trasé ut mot veien og tar den ganske lett der. Ligger rett bak Anders og kontrollerer. Beste strekktid. Fjerde er veldig lett, så trøkker bare på her og leser litt fremover. Beste strekktid. Føler jeg har bra oversikt og god kontroll nå, så øker farta litt og passerer diverse lag oppover skråningen. Ganske oversiktlig inn mot 5, og lett å se hvor posten ligger pga. mye andre løpere i området. Nest beste strekktid til 5, 1 sek bak. Synes sjette ser litt småskummel ut. Velger å dra høyt pga. løpbarheten i hogstfeltet, også bruker jeg kurvene til å orientere inn mot posten. Litt svak sikksakk på strekket, men greit likevel. Nest beste, 1 sek bak.

Ganske lett parti nå, så får koblet litt av og lest litt videre. Tar sjuende greit, til 8 taper jeg bittelitt tid på at jeg blir sittende fast i køa gjennom det stygge steinpartiet, også trøkker jeg på opp bakken til 9 og tar posten bra. 3, 13 og beste strekktid på disse strekkene, henholdsvis 4 og 9 sekunder bak. Usikker på veivalget til 10. Får ikke helt oversikten over kurvene, men synes ikke det virker klart best å dra rundt. Tenker gjennomføringa er viktigere, så kjører bare rett på og trøkker til i bakkene. God kontroll underveis, og får tråkk over hele myra og inn i posten. Nest beste strekktid, 5 sekunder bak, så kan hende det kunne vært mer optimalisert, eventuelt at det var bedre å løpe rundt.

Bevisst på at de neste postene blir ganske vanskelig, så tar meg litt bedre tid. Får en liten sving på 11, da jeg først tror posten skal ligge i søkket, og jeg kommer litt venstre. Nøler en stund, men ser etterhvert refleksen bak steinen. Nest beste, 2 sek bak. Planen for 12 er å unngå det grønne i starten med en venstresving også plukke koller inn mot posten. Det første går greit, men blir dratt ned av diverse tråkk og følger ikke helt planen. Blir for oppsatt av å løpe fort, så velger å gå for løpbarheten i tråkket. Ganske grei plass å ta posten fra da, har kontroll på når jeg passerer mellom de grønne feltene, og plukker detaljer inn mot posten. Nest beste strekktid, men 10 sekunder bak, så var nok ikke optimalt. Tar igjen Tyrving og Halden inn i posten, og tenker umiddelbart at jeg nå kan jeg sikre et foreløpig godt løp ved å ligge å kontrollere i denne klynga. Klarer bevisst å avfeie denne tanken, og forsøker og fortsette å holde en offensiv tanke gjennom løpet. Kjører på skikkelig bortover, og løper forbi dem ut av posten.

Ved høyspenten ser jeg plutselig Anders og Nydalen igjen rett foran. Trodde jeg hadde løpt fra, men tenker at han må ha gjennomført bedre i gaflingsområdene. Bruker løpspartiene til 13 på å ta inn de små sekundene mellom oss, og er i rygg inn mot posten. Beste tid på strekket. Kontrollerer i ryggen inn mot 14 og tar posten bra. Beste tid på strekket, så farta holder seg bra. Løper forbi i en av bakkene mot 15. Løper på kurs, men får en følelse av at jeg skeiver veldig mot venstre, selv om kursen egentlig var ganske bra. Bygger en tanke om at jeg ligger til venstre for posten og nøler veldig mye. Klarer i tillegg å tryne og kjenner krampa umiddelbart kommer i venstre hamstring. Med ett redd for at resten av etappen skal gå til helvette, men kjenner at det går fint når jeg kommer meg på beina igjen. Tar posten greit etter det, men taper litt tid. 4 beste strekktid, 8 sekunder bak.

TV-post til 16, bra gjennomført. Fjerde beste, 2 sek bak. Øker farta litt ut av posten og prøver å kjøre litt inn mot 17. Finner et veldig fint tråkk og tar posten lett. Veldig bra sikt i hvitskogen inn mot posten. Beste strekktid. Ser ingen gode varianter på 18. post, og skjønner at det er gafling her, så finleser mye bortover lia. Mister litt kontrollen rett før det begynner å gå nedover, men vet at jeg enten er på bergene nord for posten eller bergene litt lengre øst. Dropper nedover for å se om jeg finner hjelpekollen med skrenten, og når jeg gjør det er resten bare detaljplukk inn i posten. Har nest beste tid her, men er hele 17 sekunder bak bestetid, så helt tydelig at jeg kunne optimalisert det mye bedre. Samtidig er det ganske skummelt å følge streken på dette strekket midt på natta, så føler løsninga ble ganske bra. Skulle uansett kunne spart litt tid hvis jeg ikke hadde mistet kontrollen og kunne vært mer kontant inn i posten.

To vanskelige skråliposter følger, så tar meg god tid og plukker detaljene underveis. Bra kart og ganske greit å differensiere de forskjellige detaljene, så tar begge postene bra. 6 beste og nest beste strekktid, 7 og 4 sekunder bak. Ser igjen Anders rett foran halvveis mot 20. Stempler rett bak på 20, men løper forbi på stien rett etter posten, og tenker at jeg skal prøve å få ei lita luke nå mot slutten. Vanskelige strekk mot slutten, men tar 21 på en god måte. Kontrollerer hvor jeg passerer den utydelige stien, har kontroll på søkket, deretter myra, også leter jeg bevisst etter og finner et tråkk som fører inn mot posten. Tredje beste strekktid, 5 sekunder bak. Tar en rask, men god kurs, og sier høyt til meg selv at jeg må gjennomføre denne kursen helt inn til posten. Løper stødig og bra, men finleser litt for mye inn mot posten og blir veldig usikker. Klarer ikke helt forstå kurvebildet, og blir litt satt ut av så mye småstein over alt. Kunne nok sett posten der jeg stoppet opp, så var nok litt småstresset og sliten i hodet. Anders overtar meg igjen rett før posten, og jeg tar en rolig "faen" før jeg stempler på posten. 20 beste strekktid, 12 sek bak. Med en stresset følelse i kroppen kjører jeg meg fort inn på et tråkk som går i litt skeiv retning. Holder ikke helt kontrollen på finlesinga og bekkene, og kommer for langt venstre. Bruker litt tid på å ta meg inn, men tar posten greit etter det. 23 beste tid, 14 sekunder bak.

Føler meg småstresset etter to mindre bra strekk, men vet at løpet har vært stabilt og godt så langt, så klarer å riste det av meg. Enkel avslutning, men investerer litt tid på å dobbeltsikre og dobbeltsjekke koder. 5, 5, og 6 beste strekktid på de følgende strekkene, 2, 2 og 2 sekunder bak. Bra trøkk i beina. Kommer til siste post og ser noen randoms står og klapper når jeg stempler. Får bra med adrenalin av tanken på at løpet sannsynligvis er veldig bra, og får enda mer adrenalin når Frolgjengen roper ved innløpet, ting som: "du er nr. 4", "det er jo hinsides". Sjeldent mektig følelse, mister alt av slitenhet i beina og løper kun på adrenalin inn mot veksling. Helt syk følelse, og sinnsykt deilig å få levert kartet som nr. 4, etter å ha tatt inn 33 plasser og 5 minutter på tet. Beste tid i spurten, så tydelig at jeg ble bært fram av adrenalinet, heiaropene, og en helt magisk dags(natt)form. Blir intervjuet etterpå og spurt om det er mitt beste løp noensinne. Svarer ja, og kan nok ikke benekte det dagen etter heller. Selv om det er noen veldig små tidstap blir det veiet opp av hvor bra den fysiske formen var, og hvor fort det har gått andre steder i løypa. Kan også se på noen av tidstapene som investeringer for å luke ut større feil, så sånn sett er det ikke mye jeg ville gjort annerledes i ettertid. I tillegg er det jo enda bedre når jeg faktisk klarer å få fullklaff på et av vårens viktigste løp.

Vi blir tilslutt nr. 9 totalt i stafetten, etter noen fornøyde og noen mindre fornøyde løpere på de neste etappene. Veldig close på 6. plassen, men blir som vanlig ganske tøft å handle opp med verdensstjernene. Er uansett en veldig sterk prestasjon. Tangerer nesten fjorårets klubbrekord, og det er med markant mye flere og større o-tekniske feil. I fjor hadde vi sju jevnt bra gjennomføringer, mens vi i år har flere løpere som var mindre fornøyd. Kult å se at vi kan være såpass høyt likevel, det er et klart tegn på at vi har tatt nye steg som stafettklubb. Har nå tre år på rad med én topp 10 plassering i en av de store stafettene, så det blir nok et naturlig mål å sikte enda høyere neste år. Vi er ikke langt unna det helt store, så med enda mer trening og litt mer klaff er vi der.
Show comments (2)
 
Jukola 2017 (17/06/2017) Jukola 2017 (17/06/2017)