O-festivalen lang (24/06/2017)
Category: Viktige konkurranser
Map/area: Gorsetsætra/Kåsen
Organiser: Freidig SPK
Country: Norge
Discipline: Lang
Distance: 12.9 km
Time: 73:46
Langdistanse i drømmeterreng. Veldig gira på å ta revansje etter gårsdagens kortslutning. Hadde sett en del på gamle kart over området og dannet et bilde av hvilke utfordringer som ville komme. Var innstilt på at det i dag ville være teknikken som avgjorde, men at det også ville bli muligheter til å kjøre på. Skulle gjøre det samme som i går, åpne kontrollert og plukke detaljer hele veien, og aldri slippe kartkontakten. Ut fra liveresultatene virket det som at det gikk veldig raskt i starten, så var forberedt på at det ville være en lettløpt og teknisk intro, før vi etterhvert ble kastet ut i den digre skrålia.

Løper kontrollert og bra i starten. Orienterer godt på detaljene til første post og føler jeg kommer meg raskt inn på kartet. God utgang og fin gjennomføring til både to og tre, holder kartkontakten og løper med full kontroll. Ønsker å bruke mest mulig sti/vei til fjerde, får da god tid til å planlegge langstrekket. Finner ingen gode traséer ut til veien, så prøver bare komme meg dit så fort som mulig. Litt skeiv kurs fra veien til stien, så kommer lenger øst enn jeg ønsker, men fra der og inn har jeg bra kontroll. Synes det er greit å lese på de få kurvene man har inn mot posten og ser i tillegg det åpne området ganske tidlig. Kort og greit strekk til fem, bruker den tid jeg har til rådighet til å ta de siste avgjørelsene med tanke på langstrekket.

Veldig i tvil på veivalget til 6. På den ene side hadde jeg i bakhodet at jeg ville ta stigningen på vei, og at jeg ville unngå alt rotet midt på strekket. På den andre siden følte jeg at det ble vel langt rundt, så jeg var nesten ikke sikker på hva jeg skulle gjøre før jeg stemplet på femte post. Avgjørelsen falt tilslutt på at jeg følte inngangen var hakket bedre (det var mange tydelige og gode detaljer å orientere på), og at jeg minimerte tiden jeg ville oppholde meg i, i den diffuse og vanskelige skrålia. Ganske mye stygt som måtte forseres for å komme ut på veien, en salig blanding av steinblokker, røys og masse brennhesle. Humøret sank gradvis idet jeg kom meg ut til veien, og var nesten 100 % sikker på at jeg hadde gjort en blunder. Ble umiddelbart veldig irritert på meg selv, og tenkte at nå hadde løypelegger Johan lurt meg til de grader, men roet meg raskt ned og tenkte at jeg fikk gjøre det beste ut av det. Gjennomfører veivalget bra helt inn, selv om jeg tidvis slapp kartkontakten inn mot posten og nølte litt. Viste seg etter løpet at veivalget var det beste, og jeg tjente 30 og 50 sek på henholdsvis nest beste og tredje beste strekktid!

Tungt oppover mot 6. Hadde tidligere i løypa sagt til meg selv at etter jeg bevisst skulle roe tempoet etter denne posten. Partiet 6-9 ville være ekstremt avgjørende for sluttresultatet, så det var lite å vinne her, men mye å tape. Ekstremt detaljert og til tider litt vanskelig å skille steinblokker, skrenter, steiner, høydepunkt osv. Måtte bare holde tunga rett i munnen og langsomt åle seg langs streken mens man plukket detalj for detalj. Det var en taktikk som funket ganske bra, og selv om jeg tidvis datt litt ut av det hadde jeg stort sett god kontroll hele veien. Ser på strekktiden at jeg har tapt en del sekunder til de beste strekktidene på disse strekkene, men tror det var en god investering. Kunne jo vært mer offensiv og sluppet meg mer løs, men tror ikke gevinsten var verdt risikoen. Tapte i tillegg litt ekstra på 9 fordi jeg satte meg fast i diverse vindfall, og fordi jeg stoppet opp og nølte ved høydepunktet i postringen.

Hadde fått planlagt mye av løypa mens jeg løp på veien mot 6, og var ganske sikker på at jeg ville holde skrålia og løpe langs veien forbi 12 og 11. Litt ut i strekket synes jeg løpbarheten var bedre enn jeg trodde, så ombestemte meg raskt og kjørte rett på. Litt smådau i hodet etter partiet 6-9, så løp litt for mye uten å akkurat vite hvor jeg var. Følte at jeg hadde en god trygghet gjennom kompasset, og ved ryggen og myra før posten, så ble ikke stressa av den grunn. Trøkker ganske bra i motbakkene og gjennomfører ganske greit. Taper bare 7 sekunder til beste tid, så var nok ikke så dumt å dra rett på likevel.

Får to ganske enkle strekk på rappen, så bruker tiden til å planlegge raskt videre. På veien mot 12 tar jeg kartet i munnen og fisker fram en gel. Var usikker om jeg trengte å ta, men tenkte det ville ikke skade, så kjørte i meg en hel gel, tok masse vann på drikkestasjon, og la i vei på neste skråli. Nydelig følelse ned mot 13. Plukker detaljer hele veien, føler jeg danser gjennom skogen og har stålkontroll hele veien. Deilig! Kanskje litt høy på meg selv etterpå, for på de påfølgende to strekken taper jeg en del tid. Legger meg altfor høyt mot 14, og merker det ikke før jeg ser stupene nærme seg. Ryker 15 sekunder her. Mot 15 mister jeg kontrollen midtveis, og nøler en lengre periode. Må ta en full stopp to ganger for å finne meg igjen, og klarer heller ikke finne en bra trasé. Taper 30 sekunder til beste strekktid. Får litt skjelven og blir løpende med hjertet i halsen fram til arenapassering og kartbytte. Tar de påfølgende postene bra, og løper fortsatt med god kontroll, men mister litt flyten og blir litt nervøs for å gå på en skikkelig blunder.

Kjenner denne følelsen roer seg når jeg passerer arena og hører at jeg leder med såpass mye. Skrur om helt og tenker at jeg da får prøve å få til en god avslutning. Overraskende rolig ut av passeringen, og bruker tiden godt til å planlegge samtlige av strekkene på den siste runden. Går safe til 21 (selv om det ryker 5-10 sekunder inn i posten da jeg brukte litt tid på å finne den mellom alle steinene), kjører bra på retning til 22, plukker detaljer og finner en god trasé til 23, safer med myra til 24, drar svakt venstre og får med meg småstiene til 25, og løper på bra ned mot siste post. Tar ut det jeg har i spurten og får beskjed om at jeg kommer inn til ledelse med 2 minutter og 48 sekunder ned til Yngve. Denne ledelsen holder seg utover dagen og vinner dermed min første norgescup i seniorklassen!

Utrolig kul følelse, og nesten litt uvirkelig. Seier i NC, NM eller lignende i senior er noe jeg ofte har simulert i hodet som motivasjon på langturer gjennom vinteren, eller på tøffe intervalløkter, så at jeg faktisk har greid det er sykt deilig. Enda deiligere var det når det i tillegg ble en så god opplevelse gjennom et ekstremt og kult terreng og fantastiske løyper! Sjeldent jeg har hatt det så morsomt (og vondt samtidig) på et o-løp! Når det attpåtil ble ei geit i premie kan man ikke forlange mye mer av livet!
Hide comments (2)
Hans Moltzau : Hei Paul ! Jeg bøyer meg i hatten ! Mer er det ikke å si ! For noen o-løp du har prestert i helga, og det i et terreng som er så langt det går an å komme fra trøndersk. Du og Yngve skriver så fine kommentarer at jeg kan se for meg strekkene. Dere begge har satt Frol il skikkelig på o-kartet med dobbeltseier to dager på rad. Vennlig hilsen Hans.
Paul Sirum : Tusen takk, Hans! Det er artig å høre! Har vært litt uvirkelig egentlig, at det har skulle gått så stabilt bra helt siden Jukola. Har nok tatt et bra steg mentalt den siste tiden, sjeldent jeg har følt meg så rolig og behersket før start på større løp, og har vel neppe vært så på hugget teknisk før. Enda morsommere ble det at Frol tok storeslem. Sju løpere topp 15 og dobbeltseier både lørdag og søndag står det respekt av! Får håpe på at samtlige får til en god treningsperiode i sommer, så skal vi forsøke å markere oss likedan på NM til høsten :-)
Post new comment
Save
 
O-festivalen lang (24/06/2017) O-festivalen lang (24/06/2017)