10Mila 2018 (29/04/2018)
Category: Viktige konkurranser
Map/area: Fjättern
Organiser: IFK Enskede/OK Älvsjö-Örby/Skogsluffarnas OK
Country: Sverige
Discipline: Stafett
Leg: 10. etappe
Distance: 18.79 km
Time: 97:37
Hadde et godt utgangspunkt før årets 10mila. Laget var på papiret det sterkeste noensinne, og selv om noen på laget har hatt problemer med skader/sykdom i vinter, så virket alle å være i grei form perioden før konkurransen. Litt usikkerhet i laget pga. veldig vanskelig terreng og tildels halvdårlige kart på pre-camp, men alle var klar over hva som måtte gjøres og hvordan de skulle gjøre det. Spent og gira stemning.

Fikk faktisk sove flere timer i løpet av natten, noe som er ganske uvanlig for min del på de store stafettene, og følte meg ganske fresh når jeg våknet. Mange ekstreme bommer og omskiftninger i teten i løpet av natten, så det var viktig å unngå de aller største blemmene. Virket som vi greide det bra, så fikk et fint utgangspunkt før min siste etappe. Gutta før meg hadde gjort en solid jobb, og vi var stabilt med rundt topp 20.

Diskuterte litt med Yngve før han reiste til arena, og fant ut at vi skulle gå all-in på våre to siste etapper. Avstanden fremover var ikke enorm, så målet var å prøve å klatre opp til topp 10. Kroppen føltes bra når jeg kom igang med oppvarminga, og kjente jeg var veldig klar for å løpe ut og jakte på de foran. Ble sendt ut som nr. 13 etter en bra etappe av Yngve. Paimion Rasti og Olav ble sendt ut rundt 10-15 sekunder foran, så tenkte umiddelbart at her måtte jeg gutse fra start. Kjørte på bra bortover mot startpost og virket som jeg plukket noen sekunder, men så skiltes vi det siste partiet inn mot posten. Olav dunket rett på, mens jeg dro rundt. Tenkte kanskje at vi hadde gafling, for jeg følte meg ganske sikker på rundtveivalget. Ser dessverre i ettertid at det ikke var det beste valget, og klønet i tillegg litt med stiene. Taper faktisk så mye som 40-45 sekunder her.

De neste postene, frem til nr. 7, går ganske greit. Løper med en følelse av at jeg ikke helt har kontroll, noe som reflekteres i en del trasévalg; passerer mye unødvendig til 4. post blant annet. Ellers tar jeg postene greit og tråkler meg fint gjennom terrenget. Taper rundt 30 sek til Koovee på dette partiet, men løper jevnfort med Olav og andre. Deretter kommer 8. post, som blir dagens første tydelige smell (som jeg var klar over underveis i løpet, i motsetning til første post). Planen er å bruke enga med bekkene som inngang, men planlegger ikke godt nok og har ikke en helhetlig oversikt over strekket. Snirkler meg frem i starten, men så møter jeg en vegg av koller og skrenter, og blir gradvis dratt lengre og lengre sørover. Må tilslutt runde helt nede ved høyspenten, og er jo plutselig flere hundre meter unna streken! Innser at dette er helt håpløst, men prøver å gjøre det beste ut av det. Drar med meg litt nervøsitet og usikkerhet, men tar posten bra. Taper uansett bortimot minuttet på dette.

Skjerper meg videre, og gjennomfører bra på 9. post, selv om jeg kanskje burde dratt nærmere streken inn mot posten. Kommer inn i et teknisk postplukk-parti nå, men har et problem. Når jeg fikk kartet fra Yngve i vekslinga var det allerede litt vann i kartposen, og etter en del bretting har det dratt i fargene på kartet, så sliter veldig med å lese kartet i det detaljrike høydepartiet. Mye usikkerhet og vansker, og drar på meg en del småbommer her. Hvorfor ikke sveisa kartpose? Jaja, heldigvis ikke supervanskelige postdetaljer, så begrenser tidstapet til rundt 30-40 sekunder. Bruker neste post på å nullstille. Tar den bra og forsøker å bygge opp en god følelse igjen.

Har planen klar for langstrekket til 15, og gjennomføringa er nesten veldig bra. Taper litt tid rett etter passeringa av enga, der jeg setter meg litt fast i noe nedfall, og så tar jeg av altfor tidlig ved høyspenten. Slapt! Rundt 20-30 sekunder tidstap. Samme tendense ser man på neste strekk. Løper bra store deler av strekket, men mangler både oversikten (ser ikke at det er mye bedre å ta posten fra øst), og mister kontrollen inn gjennom grønnskogen. Taper nye 20-30 sek, helt unødvendig. Begynner å ha gjort en del dumt nå, så løper med en ganske dårlig følelse. Dette får konsekvenser for de neste to postene der jeg igjen løper med hodet under armen og har for lav kartkontakt. Rundt 10-15 sek på begge postene, selv om det der og da føltes mye verre ut.

Løper stabilt på de neste to strekkene, popper en gel og tar meg litt sportsdrikk på vannstasjon. Bestemmer meg for å løpe en fin S-variant på 21. post, og gjennomfører bra helt fram mot inngangen i posten. Er for uoppmerksom og ender opp med å runde kollen inn mot posten. Tåpelig feil og 20-25 sek tidstap. Usikker på veivalget til 22, men bestemmer meg tilslutt for å løpe rundt. Blir dermed en slags mellomvariant, burde løpt en høyrekurve hele strekket. Fram til den lille stien som kommer utpå veien mellom de to poststrekene, så taper jeg 55 sek til SNO og Tyrving, mens jeg taper rundt 7 sek resten av strekket.

Liten 10-sekunder inn mot 23 der jeg ikke ser høydepunktet og får en liten snurr. Bra til 24, men litt usikkerhet ut av 23 der det var et ganske tydelig tråkk som jeg i et lite øyeblikk misforstod som den lille stien. Kan jo selvfølgelig ikke ha mange gode strekk før jeg skal gjøre noe rart igjen, så til 25 smeller det på. Tenker dra rett på, og løper greit frem til jeg passerer opp det store søkket. Glemmer kartkontakten og tar for lett på oppgaven (skal jo bare cruise ut høydene), og plutselig er jeg på vei ned mot stien. Får lagt inn litt ekstra bakketrening, men taper 30 sekunder på det. Taper i tillegg 15-20 sek på neste post, så burde nok fulgt høyden ut, og ikke droppet ned på stien.

Ser Magne kommer bak meg inn mot 26, men husker ikke om vi startet før eller etter dem, så får ikke noe særlig feedback. Tenker at det blir vanskelig å ta han på slutten av en langdistanse, men må prøve å finne en god løsning. Prøver først å trøkke på litt mot 27. Gjennomfører fint, men Magne kutter litt over høydene inn mot posten og tjener noen sekunder. Tar inn det i tettskogen inn mot posten. Prøver en slags venstrevariant til 28 i håp om at det skal være knepent raskere (var rundt 10-15 sek dårligere), men der og kommer Magne før og gjør at jeg må gutse skikkelig til 29 for å ta inn det tapte. Ut fra posten ser det ut som Magne skal løpe stien rundt, så tenker at det er siste sjanse til å skape ei luke. Planen er å løpe litt overfart og treffe stien rett til høyre for streken. Kommer dessverre litt skjevt ut i jakten på løpbarhet, og må dra lengre venstre for å unngå den grønne myra. Kommer inn på stien kanskje 10 sek bak Magne. Prøver å jage inn på de siste strekkene, men det blir dessverre for langt fram.

Kommer inn som nr. 11, så umiddelbart litt kjipt at vi akkurat ikke klarte målet om topp 10. Var ok fornøyd med egen prestasjon der og da, men ser nå i ettertid at det er utrolig mye småtteri, rare valg og unødvendige tidstap strødd gjennom hele løpet. Fysisk holdt jeg distansen bra, og farta virker solid, men det blir for dumt å løpe en så lang etappe og aldri ta seg sammen. Hadde jeg investert mer tid i kartlesninga hadde jeg nok skulle kunne unngått flere av tidstapene, og det hadde ikke vært utenkelig å løpt 3-4 minutter med en bedre teknisk gjennomføring, og et bedre mentalt fokus gjennom hele løpet. Skulle jeg løpt ned mot Olav sin tid måtte det nok ha vært et toppløp fra min side, men det er litt godt å se at jeg er så høyt på etappetidene selv med et så rotete løp. Det er også godt å se at vi blir nr. 11, og samtlige løpere på laget føler at de har mer inne. I tillegg i dette tekniske terrenget, etter en vinter med særdeles lite teknisk trening for vår del. Jukola kan bli artig, og ikke minst neste års 10mila!
Hide comments (2)
Hans Moltzau : Hei Paul ! Det er bare å bøye seg i hatten. For et flott løp, og for en innsats av dere alle. Du bidro i stor grad til den flotte 11. plassen. Dere lå helt oppe blant de beste hele løpet , så Olav Martin sitt tips og ønske var ikke langt unna med en 6. plass.Den kan komme neste år om alle satser på enda ei tio-mil. Takk for fine kommentarer til løpet , den som sitter hjemme kan nesten føle at han var der. Lykke til i EM. Vennlig hilsen Hans.
Paul : Takk for det! Det er ikke store marginer å snakke om til lagene over, så tror det kan bli særdeles spennende på både Jukola om halvannen måned, og neste års stafetter. Håper og tror at det blir like hard satsning mot neste års 10Mila, da tror jeg vi virkelig kan slå til :) Får håpe at det blir like spennende i EM, blir spennende å se hvor lista ligger!
Post new comment
Save
 
10Mila 2018 (29/04/2018) 10Mila 2018 (29/04/2018)