Jukola 2018 (16/06/2018)
Category: Viktige konkurranser
Map/area: Hälvälä
Organiser: Lahden Suunnustajat -37, Hollolan Urheilijat -46
Country: Finland
Discipline: Stafett
Leg: 3. etappe
Distance: 14.89 km
Time: 81:26
Jukola 2018. Spennende terreng i år. Litt nervøs etter helgas konkurranser, men fikk veldig gode svar på pre-camp, både teknisk og fysisk. Følte jeg hadde klare strategier for terrenget og visste hvordan jeg skulle angripe de tekniske strekkene og krevende kurvepartiene.

Hadde planlagt reisen til arena ut fra at vi skulle parkere på VIP-plass, altså rett ved arena. Fikk ingen VIP-billett, men beskjed om at vi sannsynligvis kunne "lure oss inn" likevel. Det gikk ikke, så måtte gå fra hovedparkering til arena, noe som tok over 30 minutter. Kom fram til teltet, og hadde rundt 35-40 min til start. Måtte bare kaste meg rundt, tape ferdig bein og gnagsår, ta på sko og utstyr, fikse lykt og ekstralykt og løpe nedover til innsjekk.

Noen vil nok snøfte av dette, men for min del er tiden på arena ganske viktig for forberedelsene til løpet. Grunnen til at jeg har løpt stabilt over lengre tid er fordi jeg gjennomfører de samme prosessene før hvert løp, og dette er noe som jeg vanligvis bruker 75-90 min på. Denne gangen ble det 35-40. Prøvde å komme i varmen med litt halvtøff oppvarming, men merket ikke at jeg aldri fikk roen til å kunne starte de nødvendige mentale prosessene. Reflekterte ikke over det jeg skulle møte eller de arbeidsoppgavene jeg skulle gjennomføre, og ble i stedet bare masse stress og mas fra ankomst til arena til starten på løpet.

Fikk starte sammen med Gustav Bergman for OK Ravinen, litt bak det vi hadde håpet på, men med muligheter til å løpe opp. Lå med han fram til første post. Farta var høy, men overkommelig. Burde nok fulgt stien litt lengre, men det største problemet oppstod når jeg trynet i steinura og knuste kompasset. Brukte litt tid på å få fram reservekompasset. Mistet også kontrollen, og tok litt tid å finne meg igjen i det detaljerte terrenget. Tidstap på rundt minuttet.

De neste tre postene går fint. Finner gode traséer og har grei kontroll, men merker at jeg ikke får med meg detaljene og leser kartet like bra som på økter tidligere denne uka. Skeiver ut til 5 og kløner i tillegg med inngangen. Ryker nok en del tid her også. Til 6 ryker jeg på en kjempesmell. Leser detaljene på kartet, men føles nærmest som gresk. Klarer ikke danne et skikkelig bilde av det jeg leser og roter meg rett og slett helt bort. Tankene flyr til helt andre ting, og det hele blir bare en stor lapskaus. Både gråter og ler når jeg passerer den samme gropa gang etter gang. Taper vel bortimot 8 minutter på dette strekket.

Resten av løpet inneholder ikke noen kjempestore tidstap, men begrenser farta betraktelig for å klare å henge med på kartet. Sliter fortsatt med kartlesningen og terrengtolkninga, men finner postene. Klarer ikke slippe meg løs som vanlig, og taper vel ganske jevnt på farta. Kommer inn og har tapt ganske mye tid. Skuffet og forbannet, egentlig ulikt noe jeg har følt før etter et løp. Ødelagt for laget, og da hjelper det lite at de resterende løperne gjennomfører gode løp. Må bare beklage til lagkameratene, dette var rett og slett for dårlig og milevis unna det jeg selv og andre burde forvente av meg.

Urovekkende demotivert i etterkant, vet ikke om jeg har følt det sånn før. Helt tomt og ingen lyst til å konkurrere eller reise. Håper virkelig det snur relativt kjapt, for akkurat nå har jeg mest lyst til å avslutte sesongen. Kjenner spesielt ingen som helst dragning mot å løpe stafett, så bra det ikke er noen viktige klubbstafetter på en stund. Det er nok noen som vil si at jeg klager for mye og ubegrunnet, men for min egen del er det ingen tvil om at oppladningen til løpet ødela og satte kraftige preg på etappen jeg gjennomførte. Skal ikke frata meg selv skyld for en dårlig etappe, da jeg burde klart å gjennomføre bedre selv om forutsetningene ikke var på topp, men det viser også hvor står innvirkning den mentale delen av oppvarminga har. Synes det er merkelig og paradoksalt at klubben setter målsetning om å være topp 3, men så klarer man ikke å få samtlige førstelagsløpere til arena etter planlagt tid. Spesielt når løpere legger ned 6-700 timer med trening i året, med Jukola som et av årets store mål.
Show comments (3)
 
Jukola 2018 (16/06/2018) Jukola 2018 (16/06/2018)