NM lang (13/09/2018)
Category: Viktige konkurranser
Map/area: Takserås
Organiser: Vegårshei IL
Country: Norge
Discipline: Lang
Distance: 16.18 km
Time: 87:44
Liten muskelknute i hamstring dagene før løpet skapte litt usikkerhet, men på startstrek følte jeg meg godt forberedt teknisk, fysisk og mentalt. Planen var å løpe tøft fra start og virkelig gi det et forsøk, samtidig som jeg skulle være skikkelig på kartet, lese mye og ta meg tid til å finne gode veivalg.

Tar første post greit, selv om jeg sliter med å finne gode traséer gjennom mye kvist og nedfall. Til andre burde jeg nok løpt høyre på sti, men tror ikke veivalget mitt var så dårlig heller. Inngangen er altfor risikabel, og løper uten særlig kontroll. Ser i tillegg en stein som sikkert var akkurat under minstemål, og mistolker det som steinen rett sør-øst for postringen. Kompenserer for det, og ender opp med en dum liten bom som koster meg rundt 40-45 sek. Ser Thomas kommer i motsatt retning idet jeg løper ut av posten, og regner med at han ligger ca. 40-50 sek bak meg i løypa. Dårlig start, men mye igjen å gjøre det på.

Stabil gjennomføring fram til 5, men treffer ikke 100 % på mikroveivalgene til 3, noe som skaper litt usikkerhet og nøling. Til 6 skjønner jeg at jeg vil bruke mest mulig sti på høyreveivalget og ta posten via slepet som snor seg langs høyden. Blir litt redd for å dra høyre i utgangen og passere høyden, men burde nok gjort det da min variant koster meg fort 20-30 sek. I tillegg løper jeg ikke helt optimalt midtveis, og småbommer litt inn i posten.

Velger høyre til 7, da jeg anser venstre som for detaljrikt til at jeg effektivt kan lese kartet på 1:15 000. Ser dog i ettertid at det er noen fine platå og søkk på venstreveivalget som sannsynligvis var løpbare og fine, og i tillegg var myrene på høyreveivalget ganske stygge, med mange tuer og mye gress. Gjør i tillegg en diger parallellfeil inn i posten, og tror at jeg er lenger venstre enn jeg er. Mistolker noen steiner og plutselig er jeg langt unna posten og roter. Stopper og får tilbake kontrollen, men legger igjen 2 minutter her i postbom, i tillegg til kanskje 45-50 sek på veivalget.

Har ikke sett Thomas, og selv om jeg mistenker at han er foran meg på dette tidspunktet lever jeg fortsatt i troa på at tidstapet kanskje ikke var så stort som jeg tror, og at det fortsatt er gode muligheter til å kjempe om medaljene. Drar svakt venstre til 8 for å spare høyde, og gjennomfører bra. Skjønner at jeg vil utnytte veiløpingen mot 9, og er nøye på at både utgang og inngang blir så effektiv og bra som mulig. Leser mye kart nedover mot veien og finner gode traséer, og plutselig passerer jeg Thomas på en av myrene. Tenker at da får jeg i hvert fall prøve å kjøre fra, så trøkker bra til på veien samtidig som jeg investerer en del tid for å planlegge resten av løypa. Klarer å få en liten luke, og tenker at da får jeg prøve å være helt klinisk i den tekniske gjennomføringa, så klarer jeg kanskje å slå Thomas i mål.

Kjører 10-11-12 akkurat som jeg vil. Plukker detaljene, har full kontroll og føler jeg flyter godt gjennom skogen. Tror jeg burde holdt meg nærmere streken mot 13, og taper nok litt tid midtveis og ikke minst når jeg roter litt inn mot posten. Tar igjen Jon her, og får ganske bra feedback, og prøver umiddelbart å kjøre fra han på de neste postene. Blir litt for unøyaktig, og legger igjen litt tid her og der, før jeg til 15 mistolker en telefonlinje for høyspenten og går på en liten bom. Blir tatt igjen av både Jon og Thomas her, og legger meg bak gjennom passering. Får høre at jeg kjemper om bronse (og at Thomas ligger an til sølv), så leser mye på de postene som er igjen og samler krefter til en bra sisterunde.

Thomas løper veldig fort opp til 17, men jeg får noen meter når han sleiver litt i utgangen. Gjennomfører sikkert og bra til 18, men dessverre er det for svakt teknisk i avslutningen. Nøler en del inn i 19, ræva utgang til 20, og står lenge rett ved 21 og ser etter posten. Øynet et lite håp for å kunne ta Thomas på slutten (gitt at jeg gikk perfekt og han la igjen litt tid), men treffer på han igjen til 21, og kommer i mål rett bak.

Kommer uansett inn som nr. 3 og får tilslutt bronsemedalje. Utrolig kult at det skulle holde såpass, spesielt når det egentlig var et relativt rotete løp med mye tidstap og mange feil. Redder meg en del på en sterk avslutning, da jeg etter 7 poster var nr. 13, 6:06 min bak, mens jeg i mål er nr. 3, 7:10 min bak. Kult også å se at jeg i enkelte parti holder farta til Olav (2-5, 7-12, 15-18). Sølvet var nok også innenfor rekkevidde i dag, men Thomas løp veldig stabilt og hadde noen skikkelig sterke parti, så må si meg veldig fornøyd med bronse.

Mangler fortsatt en del for å klare å gjennomføre en langdistanse akkurat som jeg ønsker, blant annet må jeg bli mye mer komfortabel med høy fart på 1:15 000. Føler ikke jeg klarer å bare plukke opp kartet og umiddelbart være "på" som med 1:10 000. Ellers godt å se at fysikken holder bra utover distansen, og at marsjfarta gradvis har blitt bedre.

Show comments (1)
 
NM lang (13/09/2018) NM lang (13/09/2018)