NM mellom finale (15/09/2018)
Category: Viktige konkurranser
Map/area: Takserås
Organiser: Vegårshei IL
Country: Norge
Discipline: Mellom
Distance: 6.2 km
Time: 36:16
NM mellom, NM-ukas store mål for min del. I excel-dokumentet "treningsplanlegging 2017-2018" på PC-en hjemme har det siden november stått svart på hvitt hva målsetningen var: "gull". Etter bronsemedaljen i fjor, med et løp som var preget av flere småfeil og én større veivalgsfeil, var ambisjonene hevet deretter. Siden Olav ikke skulle stille til start var det også en felles følelse av at det i år var helt åpent rundt gullmedaljen.

Etter gårsdagens kvalikk, og torsdagens langdistanse, var selvtilliten rundt løpsfart og fysikk på topp. Diskuterte med Stian på morgenjoggen før finalen at vi begge to skulle benytte oss av dette, og på sett og vis safe de kortere, vanskelige strekkene, også virkelig hive på køl der løypa tillot det. Da jeg kom på start og så den løse postbeskrivelsen ble dette tankesettet ganske umiddelbart vraket. Postbeskrivelsen telte 28 poster, og det var tydelig at det kom til å bli ganske annerledes enn først tenkt. Det ville bli intensivt, krevende og sette store krav til hyppig kartlesning, fullt fokus og flyt gjennom postene. De siste minuttene før start brukte jeg på å repetere disse tingene til meg selv og komme i rett modus.

Krevende og skummel innledning. Ville nødig rote det til fra start, så la inn ganske bra sikkerhetsmargin på de første postene. Tar meg god tid, drar gjennom de detaljene jeg trenger og er generelt nøye i orienteringen. Kommer meg gjennom de første 6 postene uten bom, men er veldig defensiv og klarer ikke slippe meg løs. Blir litt mye start/stopp, forsiktig orientering og litt krokete ruter. Svinger litt til 1 og 3, og tar lang tid mot 5 før jeg helt forstår akkurat hvor på kartet jeg løper. Merker at hjertet gradvis går fra halsen og til sin vanlige plass på vei til 6, og at jeg sakte opparbeider en bra flyt. Sikker innledning, men samtidig er jeg på 6. post hele 44 sek bak Anders Nordberg. Han har tydeligvis åpnet veldig tøft, men samtidig må man være litt kritisk å peke på at åpningen har vært preget av for defensiv tankegang. Sett i ettertid synes jeg selve terrenget i starten var ganske mye finere enn jeg trodde ut fra kartet, og at sikten var ganske grei, så tror jeg godt kunne åpnet hardere og vært enda tøffere o-teknisk.

De neste postene fram til passering er solid gjennomført. Leser mye kart, plukker detaljer og løper med en følelse av at ting stemmer både teknisk og fysisk. Hører på passering at jeg er nr. 2, 5 sekunder bak Håkon. Det var omtrent som jeg forventet ut fra løpet så langt, men vet at vi bare har løpt en liten del og at det er neste del som vil være avgjørende. Får to gode motbakkestrekk til 11 og 12 som jeg benytter godt. Leser på kurvene og forsøker å optimalisere traséene, samtidig som jeg trøkker bra der det er mulig. Snubler nærmest rett inn i begge postene, god følelse.

Vurderer å legge meg venstre på både 13 og 14, men kjenner igjen den klassiske følelsen av at "nå skal jeg gjøre noe lurt", og ombestemmer meg da umiddelbart. Litt kronglete, men gjennomfører fint og har bra kontroll. Legger inn litt sikkerhetsmargin her og der, men tar postene bra. Ikke i tvil om veivalget til 15, og gjennomfører bra. Trøkker igjen litt på i bakkene og synes det svarer bra. Grei skuring til 16, løfter blikket tidlig og ser posten.

Småredd for 17. post. Liksom ingen gode holdepunkter underveis, synes ofte at det er vanskelig å vite akkurat hvor man løper gjennom partier med steinrøys og skrenter, så tar meg litt ekstra tid med retningen. Litt kronglete, men leser meg inn på nesen og grøntfeltet og tar posten bra. Fortsetter bra videre og flyter fint gjennom de neste postene uten problemer. Løper gjennom sikre detaljer og ligger hele tiden og pusher med god kartkontakt.

Velger å utnytte stien til 22, men er litt dårlig i utgangen. Må stoppe flere ganger fordi jeg ikke helt får brettet kartet skikkelig, og orienterer nesten fra 15-14 opptil flere ganger. Sikkert fra stien og inn, selv om jeg ble litt usikker på fargene inn mot posten, synes det var ganske grønt hele partiet egentlig. Litt ekkel 23. post. Minnet meg om 2. post fra TDT mellom forrige helg, så løste den på samme måte og la meg tidlig opp i lia og løftet blikket. Deilig å treffe posten, følelsen av at dette kan være et veldig bra løp kryper opp langs beinmargen og det påfølgende adrenalinet er som en vitamininnsprøytning.

Skjønner at det nå handler om å holde det sammen de siste postene, samtidig som jeg ikke blir for defensiv i tankegangen. Legger meg bevisst litt høyere mot 24 for å få løpbarheten på ryggen og høydepunkt - søkk - nese inn mot posten. Litt skeiv inngang, men ser heldigvis posten raskt. Mulig jeg overvurderer vanskelighetsgraden til 25, for tar meg veldig god tid og taper faktisk 5 sekunder til Nordberg her. Tar posten fint, men kunne fint vært mer offensiv. Til 26 vil jeg ha stien i motbakken, og en litt enklere inngang. Gjennomfører fint, tråkker bra i bakken og får posten akkurat som jeg vil ha den. Synes nest siste ser skummel ut, men når jeg får tatt en bra utgangsretning og startet på strekket ser jeg skogsgrensa såpass tydelig at det er bare å løpe på. Stempler og kaster meg ned mot siste post. Sliten, så nesten jeg blir usikker hvor siste post faktisk er, men ser den heldigvis ganske kjapt og får stemplet og spurtet i mål.

Feirer umiddelbart når jeg krysser målstreken da jeg har gjennomført løpet akkurat som jeg hadde sett for meg, og akkurat som jeg i hele vinter har drømt om. Blir to spennende minutter mens jeg venter på avgjørelsen, men spenningen går raskt over til jubel når jeg får vite at jeg tar seieren. Utrolig deilig! Vært nærme på mellomdistanser i hele år, med 6 sekunder unna to NC-seire, så da passet det veldig bra at marginene endelig skulle være på min side. Ekstra fornøyd med tanke på at løypa var såpass intens og krevende. Utrolig kult med første NM-gull som senior, og ganske rart å stå på pallen foran Nordberg som jeg fra ung alder har lest så mye om i O-boka og veivalg; vet ikke om jeg hadde sett for meg at jeg skulle komme hit da. I tillegg var det sykt deilig å se at Stian fikk ut det han var god for og kom inn til en sterk 4. plass!
Show comments (4)
 
NM mellom finale (15/09/2018) NM mellom finale (15/09/2018)