Kompassøkt Stormyra (05/08/2016)
Category: (tøff tøff tøff) litterande rolig temp
Map/area: Stormyra
Organiser: moi
Country: Norge
Distance: 4.03 km
Time: 34:15
Basisteknikk, kompass. Løp på flyfoto over et stilig myrområde som viste seg å være mer diffust enn det så ut som fra lufta. Tok litt tid før jeg løste koden og forsto hvordan jeg skulle tolke kartbildet. Ble derfor en MP på andrepost, selv om jeg strengt tatt løp gjennom posten. Så litt farlig ut å løpe rett på til femte, så dro rundt. Ellers veldig mye bra retningsløping med tanke på at det var så godt som ingenting å sikte mot. Fikk en lei bom på 15. post, der jeg mistet kontrollen helt ifra starten av.

Artig økt, men ganske tungt. Blauteste myra jeg har vært borti nord for Mjøsa!
Hide comments (4)
Petter : Kjapt spørsmål, hvorfor løper du sånne økter på flyfloto?
Yngve Skogstad : Kort spørsmål, her får du likevel et langt svar ;^)

Slik jeg bruker slike økter er hensikten å trene spesifikt på retningsløping, som man videre kan bryte ned i flere komponenter, eksempelvis det å bruke kompasset aktivt og nøyaktig, kartlesingsfrekvens, kompassjekk-frekvens, sikte langt, vri kroppen i riktig retning, kartbrett, osv. Alt dette får jeg øvd på selv om jeg ikke løper på et vanlig o-kart. Slik det er vanlig å hvite ut deler av kartet når man skal terpe på kompassløping, tenker jeg det er vel så relevant å løpe på et flyfoto. Det er veldig sjelden man løper helt uten detaljer i 300 m i et vanlig o-løp, derfor har jeg et litt ambivalent forhold til slik «uthviting». Å løpe på flyfoto kan sammenlignes litt med nattorientering i den forstand at ting rundt deg blir mer utydelige enn normalt. Retningsløping blir dermed i begge tilfeller mer avgjørende enn det normalt er.

En sekundæreffekt ved det å løpe på flyfoto er at man får en litt annen terrengforståelse enn når man løper på et vanlig o-kart, man får et annet perspektiv på hvordan kart og terreng kan oppfattes, og hvordan kart lages. Dette er nok mest en aha-opplevelse man kjenner på den første gangen man prøver, og personlig har det nok hjulpet meg mer som karttegner enn som o-LØPER.

I tillegg til dette så løper jeg slike økter fordi 1) det er morsomt, og 2) fordi det er en fin måte å få trent på enkelte (svært sentrale) o-tekniske momenter (som jeg nevnte i starten) selv om jeg ikke har et o-kart å løpe på.
Hans Moltzau : Hei Yngve ! Artig å lese det fine svaret ditt her. Jeg arrangerte et lite bedrifts-o-løp på flyfoto i 2007, der 60-70 deltok, de fleste med stor entusiasme og iver. Terrenget var enkelt, men ikke flatt og helt uten myrer. Ellers må jeg takke for alle dine lærerike kommentarer til treningene du gjør om sommeren. En dag får du flyten og farten gjennom en hel langdistanse da det virkelig gjelder. Vennlig hilsen Hans.
Yngve Skogstad : Hei, Hans! Artig å se du følger med på kartarkivet ; ) Prøver å bidra med noen vettuge ord en gang i blant da vettu. Satser på fullklaff 8. september ^___^
Post new comment
Save
 
Kompassøkt Stormyra (05/08/2016) Kompassøkt Stormyra (05/08/2016)