10mila 9. etappe (29/04/2018)
Category: (heia heia) ut å konkurrans
Map/area: Fjättern
Organiser: IFK Enskede/OK Älvsjö-Örby/Skogsluffarnas OK
Country: Sverige
Discipline: Stafett
Leg: 9. etp.
Distance: 10.44 km
Time: 53:40
Hadde som plan å ta meg tid til å gjøre orienteringa ordentlig, spesielt inn i poster og/eller der det ble veldig detaljert. Alltid ha med meg kompasset.
Gikk ut på nest siste etappe litt lenger bak enn jeg hadde forventet, men med gode muligheter til å avansere til topp 10 til slutt.

Brukte lang tid på å bestemme meg for veivalget til første, men magefølelsen gikk til slutt for en venstrevariant. Ikke optimalt gjennomført siste tredel, men brukbar innledning til meg å være. De to neste strekkene gikk derimot veldig bra, orienterte akkurat slik jeg skal. Til fjerde var planen å bruke blikket for å se an hvilket veivalg som ga best løpbarhet. Endte med å miste kontrollen helt på hvor jeg var, og overkompenserte og krysset streken en andre gang. Tenkte så jeg skulle runde høyden og følge kanten inn i posten. Endte i stedet opp på veien. Fikk ikke kartet til å stemme, så fulgte veien i håp om å finne et sikkert sted hvor jeg kunne vite nøyaktig hvor jeg var og ha et sikkert utgangspunkt for hvor jeg skulle ta av og dermed finne posten. Riktig tenkt. Problemet var at da jeg øynet hogstfeltet et stykke fram fikk jeg småpanikk da jeg innså at jeg var så langt forbi posten. Løp derfor umiddelbart inn i skogen, uten helt å vite hvor jeg tok av. Trodde jeg tok av tidligere, så det demret fortsatt ikke da jeg sto på den utydelige stien. Så til slutt kollen som skrenten skulle være på, og hentet meg inn. 45 sek tapt. NTNUI, som jeg hadde løpt forbi på førstepost, var plutselig foran meg igjen. Ingen god følelse, men greide å unngå å bli stresset.

Bra femtestrekk. Siden jeg hadde gjort den innledende feilen på fjerdepost og vi lå «bak skjema» i stafetten synes jeg det gjaldt å gå for et offensivt veivalg til sjette. Løp derfor rett på. Måtte minne meg selv på at det er lov å krysse streken flere ganger underveis. Veldig bra gjennomført foruten at jeg grasiøst faceplanta ute på jordet før posten. Kartet heldigvis like helt.

Bra sjuendestrekk. Gikk for høyre til åttende. 10-15 sek tregere enn å løpe venstre. Nokså tett skog mellom høydene der jeg løp. Ikke optimalt gjennomført heller. Etter å ha løpt en lang periode i høy fart hvor jeg kunne forenkle mye greide jeg ikke å slå ned på tempoet og være nøyaktig inn i posten. Hadde ingen plan for hva jeg skulle gjøre etter dobbeltkollene vest for postringen. Hjalp heller ikke at jeg så Helsingin Suunnistajat foran meg. Hjelpekollene foran posten var gigantiske, og jeg skjønte ikke noe. Hadde jeg ikke hatt den svære gule kollen/klippen å hente meg inn på hadde jeg kunnet blitt stående der lenge. 30 sek postbom + 10-15 sek på veivalg.

Hadde ikke fått brettet ut kartet så jeg så hele niendestrekket, men forsto likevel at høyre ut på vei var det eneste som gjaldt. At jeg var på etterskudd gjorde at jeg ikke så muligheten å dra på høyresida av det første kollepartiet hvor man får sti ned til stien. 25 sek tapt på min variant selv om jeg gjennomførte den bra. Offensiv hele strekket, men ble usikker inn i posten da jeg ikke fikk skrenten som helte mot nordøst, like sør for postringen. Fortsatte nølende da jeg hadde hatt full kontroll 50 m før, og lettet øynet jeg postskjermen.
Steinete og vanskelig å lese kart til 10. post (gafling I), men tapte ikke stort. De neste strekken er brukbare, men sleit med å komme meg på forskudd med disse korte strekkene. Tenkte først å løpe rett på til fjortende, men ombestemte meg da jeg så hvor bratt og lang bakken var. Høyre var riktig, men burde tatt av fra stien etter 200 m og rundet på oversiden av husene og komme inn på veivalget mitt igjen opp den siste bakken. Mitt store tidstap kom imidlertid inn i posten. Hadde i grunn et nokså bra bilde av postringen, men kom inn i søkket hvor posten skulle ligge noen meter for langt ned og klarte på et merkverdig vis ikke å se postskjermen. Er i ørska og tenker ikke logisk, så fortsetter i stedet lenger ned og skjønner ikke noe. Får panikk og flashback til Jukola i fjor. Går over i fuglehund-modus og løper tilbake dit jeg hadde vært. Ser posten, og Frédéric Tranchand som løper ned og tar den litt før meg. 1 min postbom.

Var nå så emosjonell og rasende på meg selv at jeg beinet på ut av posten og fikk ei lita luke på Tranchand ned bakken til stien. Løp hardt, orienterte bra og greide å holde meg foran inntil jeg tryna like foran 16. posten. Han fikk dermed noen sekunder gratis ut av posten. Presset alt jeg kunne makte de siste knappe to minuttene, og begrenset differansen til 9 sek ved veksling. Fornøyd akkurat med det.

Paul fikk ikke helt ryggen til Olav, men det betydde kanskje ikke så mye. Han gjorde en fin etappe, og vi endte opp på respektabel 11. plass til slutt. Irriterer meg mer over at jeg ikke fikk sendt ham ut to minutter tidligere, som jeg føler at jeg burde. Oppimot tre minutter bom på en ikke altfor krevende etappe som denne er helt klart for mye. Skuffende å heller ikke denne gangen kunne få til en stafettetappe jeg kan si meg fornøyd med. Glipper i rutinene noen ganger, og de gangene ble jeg straffet nokså hardt i dag. Når det er stafett sliter jeg imidlertid mer enn vanlig med å bevare roen når jeg gjør feil. Kan få en panikkfølelse jeg ikke lenger får i individuelle løp. Greide å holde den ganske bra i sjakk de to første gangene, men den siste gangen raste det hele sammen.
Show comments (2)
 
10mila 9. etappe (29/04/2018) 10mila 9. etappe (29/04/2018)