NM langdistanse (12/09/2019)
Category: (heia heia) ut å konkurrans
Map/area: Vindoren
Organiser: OTO
Country: Norge
Discipline: Langdistanse
Distance: 16.86 km
Time: 97:35
Average HR: 164
Maximum HR: 181
Løpet jeg hadde sett mest fram mot når det ikke ble noe VM-deltagelse på meg. Hadde gledet meg til terrenget, og å vise meg selv og andre hva som bor i meg. Jeg hadde også et lite håp om å være med i kampen om kongepokalen. Planen for løpet var å ta seg tid til å lese hele veivalgene, samt disponere kreftene slik at jeg hadde en del å spa på med den siste halvtimen.

Sleit litt med å komme inn på målestokken i starten, men fikk en brukbar innledning. Ble ikke mye tid til å lese på langstrekket, så måtte ta meg tid til det ut av posten. Fant ingen gode rundt-alternativer, så da ble det bare å finne de beste traséene rett på. Følte ikke at jeg traff helt bra underveis, men har faktisk nest beste strekktid, om enn et halvminutt bak Jo.

Klarte å legge en grovplan for sjettestrekket, og holdt meg til denne. Har tapt noe tid etter at jeg tok av fra veien. Burde ha løpt i kanten av myra lenger. Posten var enklere enn jeg hadde fryktet. Mot sjuende fikk jeg se ryggen til Vegard, som startet 4 min foran, og tok det som ei positiv tilbakemelding.

Var veldig i tvil om hvordan jeg skulle angripe åttendeposten. Først tenkte jeg å løpe på oversiden av alle skrentene, men jeg ombestemte meg heldigvis. Nå var ikke inngangen jeg valgte akkurat den enkleste, særlig ikke når det ikke var klipt i ringen. Ble dermed 20 sek tapt på nøling inn i posten. Samtidig er jeg stolt over at jeg var disiplinert nok til å tillate meg å stoppe opp og ta varsellampene på alvor framfor å bare fortsette og gå på en fire-minutter.

Niendepost gikk fint, men ut av posten gjorde jeg det jeg ikke skulle gjøre i dag. Jeg dro i vei uten noen plan for strekket. Jeg arbeidet meg gradvis mer og mer på forskudd, og gjennomførte min variant ganske bra, men jeg holdt meg uansett ikke til plan. Å løpe ned høyre og ta stigning på vei virker som noe raskere enn å løpe rett på, slik jeg gjorde. Med tankte på resten av løpet tror jeg det var lurt å løpe venstre på vei/sti andre halvdel av strekket og spare krefter til siste halvdel av løpet. Inn i tiendepost hadde vi blitt ei ganske svær gruppe med løpere, men klarte å bli kvitt gjengen på neste strekk. Anså høyre/venstre som ganske hipp som happ, men valgte høyre for å få en bombesikker inngang.

12. post gikk fint, men hadde ingen plan for andre halvdel av 13. strekket, og knøvlet meg fram i lia. Ramlet minst tre ganger i løpet av strekket og mistet kontrollen inn i posten. Elendig gjennomført. Prøvde å nullstille, men gjorde en retningsfeil mot 14. post og tapte 10 nye sekunder. Tok fram en bar på strekket inn mot arena, og gjorde meg klar for å begynne å presse ut den siste safta fra beina. Litt kaos da jeg fortsatt spisende på en bar skulle ha i meg drikke og få nytt kart på samme tid.

Jeg synes 16. post var mer diffus enn jeg hadde ventet, og ble svært lettet da jeg så posten gjemt på sørvestenden av kollen. Tok meg tid til å vurdere et rundt-veivalg mot 17., men slo det fra meg. Veldig steinete og tuete oppover bakkene. Mistet kartkontakten ganske tidlig, og opplevde at jeg stanget litt mye. Omsider kom jeg opp hvor det flatet ut og ut på ei svær myr. Klarte ikke å få det til å stemme med kartet, og kastet nok bort iallfall 10 sek på nøling før jeg fant ut at jeg bare måtte fortsette. Resten av strekket er bra.

Første del av 18. strekket går bra, men etter passering av streken mot 11. post spiller hjernen meg et merkelig puss. Kanskje begynte jeg her å tenke resultat. Noe skjedde iallfall som gjorde at jeg leste samme del av strekket to ganger. Først løp jeg fra myr og til ny myr. Men heller enn å se 15 grader til høyre og se postflagget begynte jeg da å orientere på samme del av strekket på nytt. Dermed forsvant jeg videre opp lia på leting etter neste myr. Jeg tror ikke helt det demret for meg hva som hadde skjedd før jeg kom i mål, men forsto etter hvert at jeg måtte være for høyt, og fant til slutt posten. Her røk det mellom 1'40''-1'45''. Hadde hatt klar bestetid om jeg ikke hadde bommet.

En helt forferdelig følelse å gjøre en slik kjempefeil. Tenkte at der rotet jeg bort iallfall en medalje, men ga ikke opp håpet om at det fortsatt var tid til å løpe inn noe tid på de som startet bak. Kjente meg fortsatt ganske pigg og ga på det jeg hadde mot 19. post. Overrasket over at Olav likevel slo meg med 7 sek på strekket.

Mot 20. post løp jeg på retning og prøvde å se så langt som jeg kunne for å forenkle så mye som mulig. Løste det fint, synes jeg, men ikke så mange anledninger til å virkelig løpe fort. Ikke noe glad i det steinete underlaget. Først etter passering av bekken mot 21. post var det mulig å trykke på skikkelig, og jeg prøvde å ta ut det jeg var kar om. Selve 21. posten var litt vanskeligere enn jeg hadde trodd, men gikk ikke mange sekundene. Hørte at jeg ville komme inn til cirka ti minutters ledelse, men hadde ingen anelse om hvordan jeg hevdet meg mot løperne som kom bak.

Var ganske forbanna på meg selv da jeg kom i mål, for jeg visste så altfor godt at jeg hadde gjort en kjempebom på sisterunden. Imidlertid viste det seg at jeg hadde såpass bra bein på slutten at det til slutt kun var Olav som greide å straffe tida mi.

På den ene sida kjennes det tilfredsstillende å slå tilbake etter det som har vært en litt skuffende sesong, hvor jeg aldri helt har vist det nivået jeg hadde inne i fjor. Det er slett ikke hver dag man tar NM-medalje, dette er kun min andre individuelt som senior. På den andre sida kjennes det ganske bittert at jeg rotet bort tidenes mulighet til en kongepokal på en idiotfeil på én post i det som var min siste NM langdistanse som satsende utøver. Denne muligheten vet jeg veldig godt at jeg aldri får igjen. 1 min og 43 sek er jeg bak Olav i mål. Estimert tidstap på 18. post er 1'40''-1'45''. Helvete
Show comments (2)
 
NM langdistanse (12/09/2019) NM langdistanse (12/09/2019)